Lukijat

perjantai 22. helmikuuta 2019

Eläkeläisköyhyydestä....


Eläkeläisköyhyys ei koske pelkästään vanhuksia vaan myös meitä Kelan kansaneläkettä ja takuueläkettä saavia. Nettiä tutkiessani löysin seuraavanlaisen tutkimuksen Julkarista, jonka referoin tähän alle.

                                                                    

Mistä lääke eläkeläisköyhyyteen?


Työeläkkeiden kolmen prosentin korotus vähentäisi eläkeläisten pienituloisuutta noin 1 900 henkilöllä ja vanhuusköyhyyttä 2 300 henkilöllä. Vastaavasti kansaneläkkeen viiden prosentin tasokorotus vähentäisi eläkeläisköyhyyttä noin 19 500 henkilöllä ja vanhuusköyhyyttä noin 17 300 henkilöllä. Takuueläkkeen korottaminen vähentäisi eläkeläisköyhyyttä noin 34 100 henkilöllä ja vanhuusköyhyyttä noin 20 800 henkilöllä.

Euromääräisesti eläkeläisköyhyyden vähentämisen kustannus henkilöä kohden edellä mainitun työeläkkeen korotuksen tapauksessa olisi noin 200 000 euroa, kansaneläkkeen korotuk sen tapauksessa 19 500 euroa ja takuueläkkeen tapauksessa noin 10 500 euroa. Tällä mittarilla mitaten kansaneläkkeen korottaminen olisi likimain 10 kertaa tehokkaampaa ja takuueläkkeen korottaminen lähes 20 kertaa tehokkaampaa politiikkaa kuin työeläkkeiden korottaminen. Kyse ei siis ole pienestä erosta eri toimenpiteiden välillä vaan valtavasta suuruusluokkaerosta, jos tavoitteena on eläkeläisköyhyyden vähentäminen.


Vaikutus julkisen sektorin rahoitusasemaan:

Eli jos TyEL nostettaisiin +3 % , se maksaisi 385 milj. € jos taas Kansaneläke nousisi +5 % , se kustantaisi 380 milj. € Takuueläkkeen nosto 1 000:nteen € maksaisi vain 360 milj. €

Tilastokeskuksen lukujen mukaan kaikkien kotitalouksien kulutusyksikköä kohti laskettu mediaanivuositulo oli vuonna 2015 (uusin tilastotieto) 23 708 euroa. Köyhyysrajaksi muodostuu tällöin 14 225 euroa vuodessa eli 1 185 euroa kuukaudessa.

  
                                                               LÄHDE: MAURI KOTAMÄKI & OLLI KÄRKKÄINEN


Oma tärkein vaaliteemani on saada maahamme riittävän suuri minimiperusturva niille, jotka eivät sitä omalla työllään pysty ansaitsemaan.
Olen esittänyt summaksi juuri tuota tuhatta euroa kuukaudessa. Sosiaaliturvajärjestelmää tulee selkeyttää ja yksinkertaistaa niin, että kukaan ei putoa tyhjän päälle.
Riittävä toimeentulo on yksi tärkeimmistä ihmisen perusoikeuksista ja hyvän, oikeudenmukaisen yhteiskunnan tulee asia hoitaa.
Eikä tätä asiaa tarvitse millään lailla asettaa vastakkain verojen noston ja "laiskojen" kesken. Kansantaloudelle ja yksilön hyvinvoinnille riittävällä perusturvalla olisi erittäin suuri parannus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti